Geleceğin mesleklerine yönelik araştırmalar ve öngörüler yakın gelecekte bilişim sektöründeki en parlak mesleklerin başında siber güvenlik uzmanlığı olduğunu ortaya koymaktadır. Yapılan araştırmalara göre 5 yıl içerisinde Türkiye’de 30 bin, dünyada ise 1,5 milyon siber güvenlik uzmanına ihtiyaç duyulduğu belirtilmektedir. Bu kapsamda 2016-2019 yıllarını kapsayan Ulusal Siber Güvenlik Stratejisine konu olan siber güvenlik alanında yetkin personel yetiştirilmesi ve bu alanda uzmanlaşmak isteyen personel, araştırmacı ve öğrencilerin teşvik edilmesi için çalışmalar yapılması gerekmektedir. Bu kapsamda bölgemizde bu birlikteliği sağlayabilecek en önemli kuruluş olan Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından üst düzey Siber Güvenlik Uzmanlarının yetiştirilmesi için “BAKKA Siber Güvenlik Uzmanı Yetiştirme Projesi (Siber Vatan)” adlı bir proje hazırlanmıştır.
Siber Vatan Projesi Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından oluşturulmuş ve 2014 yılından itibaren çeşitli eğitim ve kapasite geliştirilme faaliyetleri yürütülmektedir. Bu proje ile ülkemizin ulusal stratejilerine hizmet ederken yetişmiş insan gücünü artırarak dünya çapına 1,5 milyon siber güvenlik uzmanı ihtiyacının karşılanmasında en yüksek payın bölgemizden karşılanması hedeflenmektedir.
Siber Vatan projesi kapsamında, alanında isim yapmış mentör firmalar marifetiyle eğitmenler, üniversite ve lise öğrencileri uluslararası standartlarda eğitim göreceklerdir. Siber vatan eğitimleri kapsamında temel, orta ve ileri düzey siber güvenlik eğitimlerini tamamlayan katılımcılar dikey uzmanlaşma aşamasında AR-GE çalışmaları yürütülecektir. AR-GE kapsamında ülkemizde en çok ihtiyaç duyulan alanlardan Statik ve Dinamik Malware Analizi, Exploit ve APT Analiz Uzmanlığı, Kriptoloji Uzmanlığı ve Adli Analiz Uzmanlığı dallarında üniversitelerin yetkinliklerine göre branşlaşma çalışmaları yürütülecektir.