X KAPAT
X KAPAT
Zonguldak'a Hoşgeldiniz... Zonguldak Seni Bekliyor! Hemen üye olun veya giriş yapın...
Facebook İle Oturum Açın
veya
Şifremi Unuttum ?
GİRİŞ YAP
Kayıtlı Değilsiniz? Hemen Hesap Oluşturun

Zonguldak Blog

ENDÜSTRİYEL MİRASIYLA ZONGULDAK Tarihi Varagel Tünelinde Yolculuk...

Zonguldak’ta gelenlerin gezebileceği görebileceği o kadar çok yer var ki hepsi birbirinden güzel ve bir o kadar bakımsız. Bunlardan birisi daha önce TTK tarafından varagel ( vagonlu bir kömür taşıma sistemi) olarak kullanılan Fener mahallesinde bulunan tünel.

3 Gün Önce 12.893 Okunma
YAZAR : AHMET KOCAALİ

Bu tünel 2017 Mart ayında ışıklandırılarak turizme açıldı bizzat giderek tüneli gezdim. Şimdiki haliyle güzel bir tünel fakat bunun için ta Ankara’ lardan, İstanbul’ lardan gelmeye değecek bir tesis değil. Amacımız neydi? “ Yerli ve Yabancı turist ağırlamak ve Zonguldak’ı bir turizm şehri haline getirmek”.

Bunun için bu tünelin biraz daha cazip hale getirilmesi lazım.

Bunun için tekerleği yeniden keşfetmeye gerek yok hemen yurt dışı örneklerine bakalım eski kullanılmayan tünelleri insanlar ne yapmışlar?

Peki, bu alanlar nasıl doldurulur? Her bir bölme için üniversiteler, il turizm müdürlüğü ve diğer illerden destekler alınır, altyapı için proje desteği alınır. İlk etapta muhteşem şeyler olmayabilir ama zamanla içerisi dolacaktır. İyi bir işletme yönetici ile her yıl iyileştirme ve içerik zenginleştirme yapılarak bir turistin bir daha geldiğinde farklılıkları görmesi sağlanır. İl içerisindeki temel öğrenim gören öğrencilerin ve üniversite öğrencilerin sürekli ziyarete gidebilecekleri bir mekân olur.

Her bir alan kendine özgü altyapı ile donatılır(ışıklandırma, ses sistemi havalandırma, ısıtma soğutma vs.) bunlar önemli çünkü yılda minimum mevsimden bağımsız 200.000 ziyaretçi bekliyoruz.

Bu alanların kullanım hakkı, giriş ücreti geliri ve kira geliri, vb. hususlar TTK, belediye ve il turizm müdürlüğü tarafından ortak bir protokolde belirlenir ve kar paylaşımı usulüne göre pay edilir. Veya bir şirket kurulur ve bu şirket tarafından yapılır şirket ortakları, TTK belediye ve turizm bakanlığı olabilir. Ama profesyonel bir proje yöneticisi ve işletme yönetimi gerektiği unutulmamalı. Ve illaki liyakate dikkat edilmeli,

Proje ile birlikte yapılması gerekenler

Proje bir rant kavgasına dönüşmemeli şeffaf bir şekilde yürütülmeli Proje tüm detaylarına göre analiz edilmeli, müzelerde çalınacak müziklerden, hediyelik eşya dükkânlarında satılacak malzemeye kadar, wc tuvaletlerin kanalizasyona nasıl bağlanacağı, çöplerin nasıl toplanacağına kadar. Gaz yangın vb her türlü güvenlik tedbirleri alınmalı, ara bölmeler arasında bariyerler gaz ve yangına göre yalıtımlı olmalı, tünel üstünden havalandırma bacaları açılmalı, vs. vs. proje yöneticisi arkadaş bunları zaten düşünecektir. Proje tanıtımı devasa bir organizasyonla yapılır, Devlet büyükleri, sanatçılar vb. katılır ulusal ve uluslararası bir tanıtım olmalı, Özellikle Karadeniz’e kıyısı olan ülkelere hafta sonu gemi turuyla gelinebilecek organizasyonlar yapılmalı. Gelen kişilerin konaklayabileceği oteller incelenmeli, il turizm müdürlüğü denetimleri artırmalı ve yatak kapasitesi artırılmalı

Peki, bu projenin getirisi nedir?

Kaba bir hesap yapalım, 200.000 turist ortalama Giriş ücreti, hediyelik eşya konaklama yemek ve yolculuk dâhil kişi başı 100 TL harcasın(il dışından ve içinden gelen ziyaretçi ortalaması) .

Bu hesaba göre yıllık 20 milyon TL Zonguldak için ek gelir kapısı olacaktır. Yani 12.500 asgari ücret.

Bir TTK daha yaptık iyi mi ve sadece atıl boş bir tünelle. Burada yabancı turisti ve döviz girişini saymadık bile.,